Hasí sa požiar, neriešia sa príčiny

14.05.2013 Bratislava

Bratislava ( SNS) Slovenská národná strana (SNS) s nevôľou prijala rozhodnutie ministrov financií eurozóny o uvoľnení ďalších miliárd pomoci pre Grécko, Cyprus a Portugalsko. 
Ministri financií eurozóny (Euroskupina) v pondelok v Bruseli schválili dve tranže finančnej pomoci v celkovej výške 7,5 miliardy eur, rozhodli o poskytnutí prvej tranže finančnej pomoci pre Cyprus vo výške dve miliardy a skonštatovali, že Portugalsko spĺňa podmienky pre zaslanie ďalšej tranže v rámci programu finančnej záchrany.
SNS neustále upozorňuje na fakt, že na Slovensko si vzorne plní svoje záväzky v rámci solidarity v EÚ. Napriek tomu – hoci Slovensko nie je podľa kritérií eurozóny ,,ohrozenou krajinou – majú slovenskí občania oveľa nižšiu úroveň životného štandardu, ako občania v ,,starých” krajinách EÚ, ktorým pomáhame. Slovenskí občania prispievajú zo svojej nízkej životnej úrovne na udržanie životnej úrovne bohatších občanov krachujúcich štátov. Za ,,diletantstvo a nemorálny model záchrany bankrotujúcich štátov” kritizoval prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho aj europoslanec za SNS Jaroslav Paška.
Informácie o splnení úloh zo strany spomínaných štátov, ktoré im uložila Trojka, sú nejasné a vyzerá to tak, že nedokončené. Na druhej strane sa verejnosť nedozvedá ani o zásadných reformách, ktoré musí EÚ prijať na to, aby eliminovala podobné očakávané hrozby krachu niektorých ďalších štátov eurozóny. Nedozvedá sa ani o prijatých zásadných opatreniach na reformu eurozóny, jej finančného systému a fungovania, aby sa EÚ stala flexibilným a konkurencieschopným organizmom na svetovom trhu.
SNS opäť vyzýva vládu a kompetentných diplomatov na lobbing a pôsobenie v štruktúrach EÚ za urýchlené prijatie zásadných rozhodnutí, ktoré budú schopné zmeniť fungovanie Európskej únie a eurozóny. Týka sa to najmä riešenia daňových a finančných rozdielov medzi štátmi únie a zvýšenie konkurencieschopnosti priemyselného potenciálu.
Autor: Andrej Danko, Predseda SNS 
 

Vyberte región